Bučino ulje i zdravlje

Bučino ulje proizvedeno je od najkvalitetnijih bučinih sjemenki. Ono u sebi sadrži niz blagotvornih elemenata i vitamina. Samo neki od njih su vitamin B i C, a obiluje i vitaminom E. 

Također, ulje sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, minerale te osnovne masne kiseline. Osim što je ljekovito, bučino ulje je vrlo aromatično i ukusno, pa se samim time ubraja u delikatesna ulja. Preporučuje se uporaba samostalno ili sa različitim salatama, umacima i prilozima uz glavno jelo. Ovo ulje Vas neće ostaviti ravnodušnima. U nastavku stranice donosimo Vam mnoštvo informacija koje će Vas oduševiti. Ulje je tamnozelene do crne boje, a preporuča se čuvati ga na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Ali svakako nadohvat ruke, jer ćete ga sa sigurnošću svakodnevno koristiti!

bučino ulje polje

Zašto koristiti ovo ulje?

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali početi koristiti bučino ulje, a ovdje ćemo navesti samo neke od njih:

Za zdravlje prostate

Ovo ulje je dragocjeno za Vaše zdravlje. Sjeme bundeve je važna stavka za zdravlje muškarca, a istraživanja su pokazala da djeluje posebno blagotvorno na zdravlje prostate. Smatra se da je to rezultat visokih razina cinka u ulju, a prostata sadrži najveće koncentracije cinka u ljudskom tijelu. Dokazano je da smanjuje veličinu prostate, a posebno povećanje uslijed dobi. Bučino ulje je sigurno jedna od najbitnijih stvari koje možete konzumirati za zdravlje i ispravan rad prostate. Za liječenje povećane prostate uzimajte 2 male žlice dva puta dnevno, u razdoblju od tri mjeseca. Nakon što prođu tri mjeseca, uzimajte jednu malu žlicu jednom dnevno, u periodu od šest mjeseci do dvije godine.

Pomaže zdravlju srca i krvnih žila 

Bogato je zdravim masnoćama, antioksidansima i vlaknima te pomaže u smanjenju povišenog kolesterola. Dokazano je da Vas bučino ulje može zaštititi od kardiovaskularnih bolesti. Ono ima kardioprotektivne i protuupalne učinke, a sadrži i fitoestrogene.

Smanjenje različitih upala – zahvaljujući mnogim ljekovitim sastojcima, između ostalog bučino ulje pomaže pri smanjenju upale mokraćnog mjehura, a potiče Vas i na mokrenje, Visok sadržaj masnih kiselina pomaže u “podmazivanju” zglobova, što rezultira smanjivanjem boli.

Zdravija, punija i sjajnija kosa

Razlog tome su vitamini A, E i K, kao i minerali i masne kiseline, koji utječu na jačanje i rast kose. Ovo ulje savršeno njeguje kožu, a djelotvorno je kod problema perutanja i suhog vlasišta. Masne kiseline su ono što Vam pomaže u održavanju pravilnog tonusa kože i ubrzava popravak nadražene kože, osiguravajući odgovarajuću razinu vlage.

Poboljšava rad probave

Bučino ulje je poznato kao diuretik, a može biti učinkovito i za liječenje sindroma iritabilnog crijeva. Također, izvrsno je sredstvo za čišćenje organizma od crijevnih parazita. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Istraživanja su dokazala da snažno djeluje u prevenciji oštećenja bubrega uzrokovanih dijabetesom.

Ostala ljekovita svojstva 

Pospješuje pamćenje, povoljno utječe na plodnost i kvalitetu sperme,pozitivno utječe na ljudski vid. Također pomaže kod opeklina, jača imunološki sustav, potiče obnovu eritrocita

Kako koristiti bučino ulje u prehrani?

Bučine sjemenke su izdašna i vrlo zdrava hrana. Osim kalorijske vrijednosti zbog značajnog prisustva ulja, poznate su po sadržaju minerala, zasićenih masnih kiselina i antioksidansa.

Bučino ulje najbolje je koristiti u prirodnom obliku, jer se kuhanjem mogu izgubiti njegova dragocjena svojstva. Zbog toga se najčešće koristi za izradu raznovrsnih salata. Bučine sjemenke sadrže 30-40% proteina, 5-9% ugljikohidrata te oko 20% vlaknastih struktura. Mnogi svjetski stručnjaci uspoređuju bučine sjemenke s orasima, što i nije daleko od istine. To se ponajprije odnosi na prisutstvo bakra i mangana. Ovdje možete pronaći različite recepte koje smo pripremili za Vas. Možete ih iskoristiti svakodnevno u Vašoj kuhinji!

bučino ulje juha